Nederland heeft een flinke naheffing gekregen op de afdracht aan Brussel voor dit jaar. De Britse krant Financial Times berichtte donderdagavond dat het gaat om 642 miljoen euro.
Voor Nederland komt dit als “een onaangename verrassing en roept het heel veel vragen op”, reageert premier Mark Rutte tegenover persbureau ANP.
Bbp pakt hoger uit, afdracht dus ook
De naheffing uit Brussel komt er omdat ook in Europa een nieuwe wereldwijd toegepaste rekenmethode wordt gehanteerd waardoor de Nederlandse economie veel groter is dan eerder berekend. De afdracht aan Brussel is een percentage van het bruto binnenlands product. En omdat de Nederlandse economie groter is door de nieuwe rekenmethode stijgt ook de afdracht.
De Europese Commissie, van wie het voorstel voor de naheffing komt, wil met het geld het gat in de begroting van 2014 dichten. De Europese lidstaten, maar ook het Europees Parlement, moeten nog met de plannen instemmen.
‘Tot op de bodem uitzoeken’
Rutte zegt de kwestie “tot op de bodem uit te zoeken”. De premier heeft eerder op de avond hierover al contact gehad met de Britse premier David Cameron. Brussel wil van de Britten 2,1 miljard euro extra.
"Als ik zeg tot de bodem uitzoeken betekent dit dat we naar alle aspecten kijken, inclusief juridische. Het is nu nog te vroeg om op de uitkomsten daarvan vooruit te lopen'', aldus de premier.
VVD en CDA willen opheldering
"Naheffing EU-afdracht verkeerde boodschap op verkeerd moment. Raar verhaal. Kabinet opheldering gevraagd. Lijkt op straf voor goed presteren'', twitterde het VVD-Tweede Kamerlid Mark Verheijen. Zijn CDA-collega Eddy van Hijum gebruikte hetzelfde medium om zijn ongenoegen kenbaar te makken. "Het moet niet gekker worden.'' Elbert Dijkgraaf (SGP) spreekt van een "bizarre stijging''.
Eerder dit jaar sprak minister Jeroen Dijsselbloem (Financiën) in de Tweede Kamer de verwachting uit dat ons land door de nieuwe rekenmethode geen naheffing zou krijgen over de Nederlandse afdracht van de afgelopen jaren aan de EU. De Nederlandse afdracht aan de EU zou door de rekenmethode pas in 2015 gaan stijgen.
Dit artikel is oorspronkelijk verschenen op z24.nl